Ideea conform căreia drogurile legale ne fac mai vulnerabili la cele ilegale a apărut prima dată în 1975 şi continuă să nască şi astăzi o mulţime de controverse.
Acum, cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York au descoperit că şoarecii care au fost expuşi la nicotină prin intermediul apei de băut, timp de o săptămână, au prezentat o reacţie mai puternică la cocaină.
Acest efect depinde de impactul, până acum necunoscut, pe care nicotina îl are asupra modului de manifestare a genelor. Astfel, s-a constat că nicotina reprogramează gene specifice care au legătura cu dependenţa, ducând la un raspuns mai puternic al creierului la drogurile mai tari.
Atunci când rezultatele s-au confirmat şi la oameni, specialiştii au descoperit că rata dependenţei de cocaină a fost mult mai mare în rândul fumătorilor care prizează cocaină, comparativ cu cei care s-au apucat de fumat abia după ce au încercat pudra albă.
Studiul celor de la Universitatea Columbia sugerează că prevenirea fumatului ar putea reduce nu numai efectele nocive obişnuite, dar ar putea să scădă şi riscul de a deveni dependent de cocaină şi alte droguri.
Sursa: Daily Mail